Det er lyse lokaler og højt til loftet der møder os, da vi ankommer til FKI Fast Food Teknik. Søren Bøjesen, som er fabrikschef, møder os for at give en rundvisning og fortælle om deres fremgang med en RBCobot. Vores trio bliver til en firmandsgruppe, da Mads, som er Teamleder og til daglig arbejder med RBCobot støder til.
FKI navnet har mere end 50 år på bagen, men har siden 1991 haft sin nuværende form og beliggenhed i Verninge ved Tommerup på Fyn. De er i dag dominerende på det nordeuropæiske marked for stege- og kogeudstyr, toastere samt serveringstilbehør til fastfood industrien. Derudover er FKI repræsenteret i flere europæiske lande, og samarbejder med mange velkvalificerede og engagerede distributører verden over.
I dag er der 30 ansatte i virksomheden, de er markedsførende på det danske marked med en eksportandel på 70-80%. F.eks. har FKI tilpasset maskiner til Circle K tankstationer landet over, således danskerne kan få stillet deres sult i hotdogs på en effektiv og indbydende måde.
For at være i stand til at følge med den stigende vækst indenfor fast food segmentet, har FKI arbejdet med Lean igennem mange år.
En del af Lean rejsen har været at synliggøre produktionsprocesserne og skabe mere overblik gennem processerne. I svejseafdelingen har de besluttet, at alle medarbejdere skal kunne svejse alle produkter. Dette har fjernet uønskede flaskehalse, øget virksomhedens leveringsevne samt skabt øget arbejdsglæde ift tidligere, hvor hver medarbejder kun svejste udvalgte produkter. For Søren Bøjesen er det særligt den medfølgende fleksibilitet, der er vigtig at bibeholde og styrke i virksomheden:
"Vi lever af fleksibilitet ift. produkter og leveringstid. Vi skal kunne levere hurtigere end vores konkurrenter. Processen er blevet meget mere dynamisk. Det kræver at alle har overblik over, hvad der skal laves, og ingen er låst til specifikke produkter og processer".
Det at medarbejderne kan arbejde på tværs af produkter, styrker samarbejde og relationer blandt medarbejderne. FKI har tradition for at have en meget høj anciennitet blandt medarbejdere", og både Søren og Mads vurderer at netop arbejdsfleksibilitet giver øget arbejdsglæde hvilket er med til at fastholde og tiltrække medarbejdere på FKI.
I forhold til lærlinge har denne indgangsvinket også været god, da man sender bedre uddannede rustfaste kleinsmede ud fra FKI, da de får lov at arbejde på tværs af mange forskellige processer. Samlet set har man også oplevet at flere øjne på flere produkter giver forbedret produktkvalitet. Ift tidligere får man nu åbent talt om hvordan man rammer det bedste svejseresultat på tværs af produkter - og i det spil er flere hjerner altid bedre end én.
Som en del af procesoptimeringen købte FKI en RBCobot hjem i 2019. Ifølge Søren Bøjesen var der flere gode grunde til, at tiden nu var moden til at investere i en robot:
"Robotten giver os mulighed for at udvikle os yderligere. For det første er det indlysende, at kvaliteten af robotsvejsning er bedre, end det er muligt manuelt. Det åbner op for, at vi kan svejse områder på vores produkter, som vi ikke tidligere har kunnet svejse i pga, de skrappe rengøringskrav, der stilles i fødevareindustrien.
Derudover betyder den årlige vækst i omsætning, at vi løbende skal øge vores kapacitet og effektivitet. Vi forventer, at det øgede output i svejseafdelingen delvis skal komme gennem robotten," siger Søren og fortsætter:
"Samtidig hjemkøber vi en del svejseopgaver fra underleverandører, hvor der typisk er lang leveringstid. Med robotten får vi nu mulighed for selv at kunne producere nogle af disse produkter på væsentligt kortere tid, hvilket understøtter vores strategi om løbende at optimere FKI’s leveringsevne. Vi arbejder også bevidst på, at robotten skal kunne løse trivielle svejseopgaver samt opgaver med uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. På den måde optimerer robotten også ergonomien i svejseafdelingen. Slutteligt er det også bare spændende at få ny teknologi ind - det giver nye ideer og mere overskud."
Efter flere års søgen efter en robotteknologi, der passede til FKI, faldt valget på en RBCobot. Det var både URCappens brugervenlighed og robottens størrelse i det hele taget, der gjorde Uniwelco og FKI til et godt match:
"Det var overraskende let at komme i gang med at anvende robotten. Det er et meget brugervenligt userinterface. Både URCappen men også UR som helhed er et rigtig smart koncept, og en meget adaptiv løsning. I forhold til nogle af de første robotter, vi har undersøgt, så er en RCobot i en helt ny og mere brugervenlig liga. De første robotter vi så på, fyldte meget mere og var ikke så nemme at arbejde med samt vanskelige at programmere. Det er en af de kæmpe fordele ved en RBCobot at vi ikke behøver at etablere en masse dyrt og uhensigtsmæssigt sikkerhedsudstyr udenom. Sikkerheden er indbygget i maskinen, og det betyder at den optager meget mindre plads end traditionelle robotter, hvilket er en klar fordel for os".
Medarbejderne hos FKI har da også taget virkelig godt imod robotten. Det var vigtigt for både Søren og Mads, at robotten kunne bidrage positivt til alle i virksomheden - og derfor heller ikke skabe unødig frygt for, at nogen måske kunne miste deres arbejdsopgaver.
"Vores idé med en robot har hele tiden været, at den skulle være med til at øge outputtet samt gøre os i stand til at in-source nogle af de opgaver, der i dag har lang leveringstid. Så det er ikke, fordi robotten kommer ind og erstatter en medarbejder – den skal ses som en hjælp i dagligdagen. Vi har hele tiden haft en positiv vinkel på det, og det betyder at medarbejdere også er motiverede for at arbejde med den".
Den positive indstilling til robotten er da også påvirket af, at den rent faktisk har løst nogle af de mere ergonomisk udfordrende og trivielle opgaver for medarbejderne. Når den første RBCobot er fuldt integreret i virksomheden, kan fremtiden, ifølge Søren Bøjesen, godt byde på flere robotter i FKI.